Založ si blog

Ako zistiť, či je appka na správu financií bezpečná?

Ilustračný obrázok: Direct Media / StockSnap

Aké slovo najlepšie charakterizuje digitálne prostredie? Pohodlie. Práve preto trávime online toľko času, pretože všetko je rýchle, po ruke, prehľadné… Tomuto trendu sa prispôsobuje aj správa osobných financií, pribúdajú však nielen špičkové appky, ale množia sa aj útoky podvodníkov. Ako teda zistiť, či je finančná appka bezpečná?

Pozrime sa na to cez príklad finančnej aplikácie Patron GO – tá má vysokú úroveň bezpečnosti. A keďže umožnuje prepojiť viaceré bankové účty (na ktorých hľadá zbytočne predražené úvery a platby), je dobrým ukážkovým príkladom aj pre vysvetlenie toho, ako vyhodnotiť naozaj bezpečné prepojenie finančných aplikácií s bankami.

Norma PSD2

Možno ste už o tejto skratke počuli. Najmodernejšie bezpečnostné protokoly musia spĺňať nariadenie Payment Services Directive 2 (PSD2), prelomovú legislatívu Európskej únie, ktorá revolučne mení štandardy bezpečnosti finančných transakcií.

Prísne požiadavky smernice PSD2 na autentifikáciu zákazníkov zabezpečujú, že transakcie sú nielen šifrované, ale vyžadujú aj viacero foriem overenia, čo takmer znemožňuje neoprávnený prístup.

Takže keď finančná applikácia používa PSD2, je pod dohľadom a je to garancia toho, že jej postupy a prenosy dát sú naozaj bezpečné.

Appka nepotrebuje vedieť vaše prihlasovacie údaje do banky

Keď prepojíte svoje bankové účty s aplikáciou Patron GO, častou obavou môže byť bezpečnosť vašich prihlasovacích údajov. Aplikácia však nikdy nemá prístup k vašim prihlasovacím údajom.

Používa zabezpečený a šifrovaný komunikačný kanál, ktorým požiada vašu banku len o prístup na čítanie finančných informácií. Vaše prihlasovacie údaje sa nikdy neukladajú a v žiadnom okamihu nie sú viditeľné ani pre finančnú aplikáciu.

Ochrana vo vnútri apppky

Okrem toho, infraštruktúra aplikácie Patron GO je navrhnutá tak, aby chránila integritu vašich údajov aj v nepravdepodobnom prípade narušenia.

Údaje sa neukladajú v čitateľnom formáte a používajú sa kryptografické techniky na zabezpečenie toho, aby boli údaje počas prenosu medzi servermi a zariadením vždy zašifrované.

https://patrongoapp.app.link/P96M8rdvECb

To znamená, že aj keby kyberzločinci tieto údaje zachytili, nemohli by ich prečítať ani použiť. Systémy sú priebežne aktualizované, aby riešili najnovšie bezpečnostné hrozby a zraniteľnosti, čím zabezpečujú neustálu ochranu.

Neustála kontrola

Podvodníci sú dnes mimoriadne vynaliezaví, a tak sa aj ochrana dát musí neustále zlepšovať. Preto aj aplikácia Patron GO neustále vykonáva bezpečnostné audity a prísne kontroly vykonávajú bezpečnostní experti, ktorí analyzujú systém na prípadné slabé miesta alebo zraniteľnosti. Ak sa nejaké nájdu, okamžite sú zabezpečené.

Ak preto používate digitálne nástroje na správu vašich financií, vždy si overte tieto základné prvky – či používajú bezpečnostné protokoly, či dodržiavajú smernicu PSD2, šifrovanie a pravidelné bezpečnostné audity.

Ako si upratať osobné financie: Patron GO získal za svoje nápady prestížnu cenu

08.04.2024

Patron GO je startup roka 2023. Toto ocenenie získal v prestížnej súťaži CESAwards vďaka tomu, že hľadá cesty, ako pomôcť ľuďom upratať si osobné financie. Jednoducho, cez appku. „Kvalifikovali sme sa aj na Global Startup Awards v Istanbule. Kto vie, ako to dopadne. Držte nám palce!,“ tešil sa po odovzdávaní ceny Lukáš Vršecký, ktorý spoločne s Jiřím Patákom [...]

Finančná revolúcia s aplikáciou Patron GO: Jiří Paták vysvetlil, ako sa mení prístup k osobným financiám

21.12.2023

Na nedávnej finančnej konferencii v Bratislave sa výrazne zapísal do povedomia Jiří Paták, spoluzakladateľ aplikácie Patron GO. Táto inovatívna finančná aplikácia sa dostala do centra pozornosti vďaka schopnosti analyzovať bankové transakcie užívateľov a odhaľovať potenciálne nevýhodné platby. V dobe neustálych ekonomických výziev a problémov, je aplikácia Patron GO [...]

Otestovali sme Patrona: Je jednoduchý, bezpečný a šetrí peniaze

11.09.2023

Ak si chcete zjednodušiť finančný život, možno ste sa stretli s aplikáciou Patron GO, ktorá mení spôsob, ako efektívne spravovať rodinné a osobné financie. Aké je to však skutočne používať ju? Testovali sme aplikáciu Patron a zamerali sme sa na jej používateľskú prívetivosť, spoľahlivé bezpečnostné opatrenia a – čo je zaujímavé – aj jej jedinečné možnosti [...]

EÚ / Eurovoľby /

Koľko zarábajú europoslanci? Pôsobenie v EP im prináša tisíce eur aj po odchode do penzie. Aké sú ich právomoci?

03.05.2024 11:49

Europoslanci zastupujú v Bruseli asi 450 miliónov občanov EÚ.

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 11:32

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

PatronGo

Patron GO je unikátna aplikácia, ktorá sa vám stará o osobné financie. Patron vám kryje chrbát. Keď zistí, že niekde môžete platiť menej, zariadi to za vás! Patron špecialisti sa radi pohádajú v banke, alebo kľudne i s operátorom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 8126x
Priemerná čítanosť článkov: 1354x

Autor blogu

Kategórie