Založ si blog

Dostali ste sa do finančných problémov? Tu je niekoľko rád, čo určite nerobiť

Tú situáciu sme zažili už mnohí. Slabšie finančné obdobia spôsobili, že blížiace sa termíny splátok úverov a hypoték vyvolali nepríjemný stres a skratkovité konanie. Potom sa stane, že človek reaguje neprimerane a napríklad si zoberie nevýhodné pôžičky, len aby problém veľmi rýchlo vyriešil. Ibaže tým si „zavaril“ na ďalší problém.

Zhrnuli sme preto niekoľko tipov, čo robiť a čo nerobiť, ak sa dostanete do finančných problémov, aby ste toto náročné obdobie prešli s väčšou pohodou.

Čo urobiť ako prvé

1. Stanovte si priority svojich potrieb. Pouvažujte, čo je naozaj súrne a čo sa dá odložiť. Nie všetky núdzové situácie majú rovnakú naliehavosť, hoci spôsobujú značný stres. Napríklad – v prípade hypoték máte nezriedka aj týždeň na to, aby ste ju zaplatili aj po termíne bez toho, aby ste získali v registri dlžníkov záznam. A ten týždeň máte na to, aby ste našli ďalšie riešenie.

2. Preskúmajte osobné úspory. Overte si, či môžete výdavky čiastočne alebo úplne pokryť z núdzových úspor alebo krátkodobých investícií. Je lepšie použiť vlastné finančné prostriedky, než si požičiavať a platiť úroky.

3. Dočasne obmedzte výdavky. Ak je to možné, upravte svoj život tak, aby ste minimalizovali zbytočné výdavky, ako je zábava, stravovanie v reštauráciách alebo nákupy, ktoré nie sú nevyhnutné, a tieto prostriedky presmerujte na riešenie núdzovej situácie.

4. Predajte nepotrebné veci. Pravdepodobne máte doma predmety, ktoré sa nepoužívajú alebo sú nechcené. Predajte ich online – napríklad cez Facebook alebo rôzne online bazáre. Možno to nepokryje všetky náklady, ale pomôže to.

5. Vyjednávajte o splátkach. Ak nič z doterajších bodov nefungovalo – komunikujte. Všetky seriózne inštitúcie tento prístup ocenia a pomôžu vám nájsť spôsob, ako sa dostať z nepríjemnej situácie von.

Tu vám vie výrazne pomôcť napríklad bezplatná aplikácia Patron GO, ktorá analyzuje vaše výdavky a odporučí vám priamo v appke seriózneho poradcu, ktorý pre vás nájde riešenie – a pritom nemusíte nikam chodiť. 

Čo určite nerobiť, ak máte finančné problémy

1. Vyhnite sa rýchlym pôžičkám. Rýchle úvery pred výplatou sú síce rýchlym zdrojom hotovosti, ale zvyčajne majú veľmi vysoké úrokové sadzby a môžu viesť k zacykleniu dlhov.

2. Nepoužívajte nadmerne kreditné karty. Kreditky majú vysoké úroky. Ak ich musíte používať, dbajte na to, aby ste zostatok splatili čo najrýchlejšie.

3. Vyhnite sa impulzívnemu požičiavaniu si. Nepožičiavajte si od priateľov alebo rodiny narýchlo. Ak sa rozhodnete ísť touto cestou, uistite sa, že máte jasnú dohodu o splácaní, aby ste predišli napätiu vo vzťahoch.

4. Vyhnite sa pôžičkovým žralokom. Nelegálni veritelia alebo pôžičkoví žraloci môžu byť lákaví svojimi ponukami okamžitej hotovosti, ale zvyčajne majú premrštené úrokové sadzby a tvrdé praktiky vymáhania.

5. Nevyčerpávajte svoje dôchodkové úspory. Aj keď sa to môže zdať ako reálna možnosť, výber z dôchodkových úspor by mal byť poslednou možnosťou. Môže to mať dlhodobé finančné dôsledky vrátane pokút a straty možnosti zhodnotenia týchto investícií.

Rovnako nie je rozumné narýchlo rušiť životné poistenia. Poraďte sa radšej s aplikáciou Patron GO, ako zmeniť poistenie za také, kde sú nižšie splátky, ale rovnaké plnenia. 

6. Vyhnite sa dlhodobým finančným záväzkom: Ak ste vo finančnej tiesni, teraz nie je vhodný čas na to, aby ste sa zaväzovali k dlhodobým finančným záväzkom, ako je napríklad kúpa nového auta alebo domu. Odložte tieto rozhodnutia, kým sa vaša situácia nezlepší.

Na záver – veľa šťastia. Určite túto situáciu zvládnete, len zapojte viac rozmýšľania a menej emócií. Ale napokon to dáte.

Ako si upratať osobné financie: Patron GO získal za svoje nápady prestížnu cenu

08.04.2024

Patron GO je startup roka 2023. Toto ocenenie získal v prestížnej súťaži CESAwards vďaka tomu, že hľadá cesty, ako pomôcť ľuďom upratať si osobné financie. Jednoducho, cez appku. „Kvalifikovali sme sa aj na Global Startup Awards v Istanbule. Kto vie, ako to dopadne. Držte nám palce!,“ tešil sa po odovzdávaní ceny Lukáš Vršecký, ktorý spoločne s Jiřím Patákom [...]

Finančná revolúcia s aplikáciou Patron GO: Jiří Paták vysvetlil, ako sa mení prístup k osobným financiám

21.12.2023

Na nedávnej finančnej konferencii v Bratislave sa výrazne zapísal do povedomia Jiří Paták, spoluzakladateľ aplikácie Patron GO. Táto inovatívna finančná aplikácia sa dostala do centra pozornosti vďaka schopnosti analyzovať bankové transakcie užívateľov a odhaľovať potenciálne nevýhodné platby. V dobe neustálych ekonomických výziev a problémov, je aplikácia Patron GO [...]

Ako zistiť, či je appka na správu financií bezpečná?

16.11.2023

Aké slovo najlepšie charakterizuje digitálne prostredie? Pohodlie. Práve preto trávime online toľko času, pretože všetko je rýchle, po ruke, prehľadné… Tomuto trendu sa prispôsobuje aj správa osobných financií, pribúdajú však nielen špičkové appky, ale množia sa aj útoky podvodníkov. Ako teda zistiť, či je finančná appka bezpečná? Pozrime sa na to cez príklad [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

PatronGo

Patron GO je unikátna aplikácia, ktorá sa vám stará o osobné financie. Patron vám kryje chrbát. Keď zistí, že niekde môžete platiť menej, zariadi to za vás! Patron špecialisti sa radi pohádajú v banke, alebo kľudne i s operátorom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 7894x
Priemerná čítanosť článkov: 1316x

Autor blogu

Kategórie